گزارش برگزاری سمپوزیوم بین المللی هنر و بعد چهارم
1397-10-22
گزارش برگزاری سمپوزیوم بین المللی هنر و بعد چهارم

سمپوزیوم بین المللی هنر و بعد چهارم در روزهای سه شنبه و چهارشنبه، ۱۸ و ۱۹ دی ماه ۱۳۹۷، در تالار شهید آوینی پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران برگزار گردید. این سمپوزیوم، اولین رویداد بین المللی و بینارشته ای پردیس هنرهای زیبا بود که در آن همه دانشکده های پردیس هنرهای زیبا مشارکت داشته و سخنرانی ها و چکیده های مقالات به سه زبان فارسی، انگلیسی و فرانسوی ارائه گردید. این سمپوزیوم بین المللی توسط دفتر امور بین الملل پردیس هنرهای زیبا و با حمایت مالی آژانس دانشگاهی فرانکوفونی، بخش فرهنگی سفارت فرانسه در ایران و مشارکت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، دانشگاه پاریس یک (پانتئون سوربون)، دانشگاه واترلو کانادا، دانشگاه فرانسوا رابله تور، مدرسه عالی معماری پاریس-ملکه و شرکت های طراحی نامان و کانسپتو برگزار گردید.

سمپوزیوم بین المللی هنر و بعد چهارم مسائل مهم مربوط به مفاهیم زمان، فضا و حرکت در هنر را به بحث و گفتگو گذاشت. این رویداد دو روزه در قالب چهار نشست مختلف با موضوعات مرتبط با عنوان سمپوزیوم برگزار شد. هر نشست تخصصی مفاهیم مربوط به تعریف بعد چهارم از منظر رشته های هنری مختلف نظیر: معماری و طراحی شهری، طراحی صنعتی، هنرهای تجسمی، هنرهای نمایشی و موسیقی مورد بررسی قرار داد. همچنین در کنار سخنرانی‌ها، نمایشگاهی از آثار نویسندگان و هنرمندانی که به فراخوان پاسخ دادند برگزار گردید. نوع شرکت در این سمپوزیوم به ارسال مقاله یا پوستر محدود نبود، و علاقه‌مندان آثار خود را در قالب فایل‌های صوتی و تصویری، مدل‌های پویا یا هرگونه رسانه دیگری که مربوط به موضوع سمپوزیوم بود ارسال کردند.

روز اول سمپوزیوم با کلامی از قرآن کریم، سرودهای ملی فرانسه و ایران، سرود دانشگاه تهران و خوشامد گویی دکتر سید یحیی اسلامی، رئیس سمپوزیوم و مشاور امور بین الملل پردیس هنرهای زیبا آغاز گردید. سپس، وابسته فرهنگی سفارت فرانسه در ایران سخنانی را در خصوص جایگاه بخش فرهنگی سفارت فرانسه در ارتقا و توسعه فعالیت های علمی و فرهنگی مابین دانشگاه های ایرانی و فرانسوی ارائه کردند و ضمن قدردانی از برگزارکنندگان این سمپوزیم، برای شرکت کنندگان آرزوی نشستی پربار داشتند. در ادامه، فیلم کوتاهی با عنوان «تصور بعد چهارم» از راب براینتون پخش گردید و سپس نشست تخصصی اول با سخنرانی آقایان ژک فول، سید غلامرضا اسلامی و دونی مارتوزه آغاز گردید. در این نشست بحث های مهمی درباره عکاسی زمان در معماری و شهرسازی، نظریات شبکه ای و توپولوژیک، تعاریف زمان گذشته، حال و آینده، مدل سازی ابعاد دیگر هنر، و خوانش متون نانوشته هنرمندان مطرح گردید. پس از سخنرانی ها، فرصتی برای پرسش، پاسخ و گفتمان در اختیار حضار قرار گرفت. نشست تخصصی دوم با سخنرانی یوانس وندرمولن، احمد الستی و آذین موحد شروع شد و صحبت های ارزشمندی درباره طراحی تعاملی، زمان و تاخیر، انواع زمان در سینما، ارتباط زمان و زمان مندی با روح و جسم نوازندگان موسیقی مطرح گردید.

روز دوم سمپوزیوم با سخنرانی آقایان روژه ناربونی، سید یحیی اسلامی، محمد باقر قهرمانی و حسن بلخاری قهی آغاز گردید. در نشست سوم، صحبت هایی درباره نور پردازی، سایه پردازی و رنگ پردازی در معماری و شهرسازی مطرح شد. همچنین، مفاهیمی مانند تفکر بیش-بعدی و میان-بعدی، نسبیت زمان-فضا، تعاریف جدیدی از گذشته-حال-آینده، واقعیت، بازنمایی، تصویر، فناوری، خلاقیت و تخیل نیز مطرح گردیدند. علاوه بر مطالب فوق، گفتمان درباره زمان سینماتیک، انواع تفکر سلسله مراتبی و ریزوماتیک، تلفیق زمان و مکان، تعریف زمان در نظریات متفکرین مسلمان و هندسه نااقلیدسی نیز مورد بررسی قرار گرفت. درنشست چهارم و نهایی سمپوزیوم، آقایان فاطر سعادت نیاکی و رامتین لطف آبادی سخنرانی های خود را در حوزه رابطه طراحی و احساسات و نقش بعد چهارم در طراحی رابط های کاربری، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده ارائه نمودند، که پس از پرسش و پاسخ و پخش پویانمایی از آقای امیر کاظمی با محوریت هنر و بعد چهارم به اختتامیه سمپوزیوم منجر گردید. در طول دو روز سمپوزیوم، سخنرانی های ارائه شده در هر نشست به صورت خلاصه توسط دکتر سید یحیی اسلامی به زبان انگلیسی برای میهمانان بیان و تحلیل گردید و سئوالات مخاطبان به بحث و گفتگو گذاشته شد.

این برنامه به ریاست دکتر سید یحیی اسلامی، با حضور دکتر مریم خلیلی به عنوان دبیر علمی و دکتر سمیه فدایی نژاد به عنوان دبیر اجرایی سمپوزیوم برگزار گردید. در مراسم اختتامیه این برنامه از کلیه سخنرنان، هنرمندان شرکت کننده در نمایشگاه، نویسندگان مقالات، دانشگاه ها و شرکت های حامی برنامه و کلیه دست اندرکاران پردیس هنرهای زیبا و دانشگاه تهران قدردانی شد و از کلیه حضار برای شرکت در سمپوزیم آتی هنر و بعد چهارم دعوت به عمل آمد.

سمپوزیوم بین المللی هنر و بعد چهارم، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران. دی ماه ۱۳۹۷